Oct 3, 2012

Tart Telur


Assalamualaikum & selamat Pagi semua..hari ni sitti hepi sesangat..alhamdulillah sesangat..TQ Ya ALLAH..Hari ni sitti nak kongsi sikit sal resepi sitti.TART TELUR. Ada kisah disebalik tart telur ni sebenarnya..

Sori yek pic x ok


Sitti sebenarnya x pernah terfikir nak buat tart telur pun..terjadinya tart ni pun sebab anak buah sitti suka sangat tart telur..dia siap order lagi nak tart telur ni.memula tu dia nampak sitti buat tart buah & cheese tart.dia pun tanya bole ke buat tart telur mcm kat kedai tu?..sitti cakap InsyahALLAH bole kot..terus jer order member tu..memula tu ingatkan dia memain jer rupanya SERIUS..dalam hati sitti time tu memang takut sebab x pernah buat.lagi pun sitti fikir memang susa rasanya nak buat (fikir negetif da….) 


Bermula la segala pencarian resepi kat internet..cari punya cari…. akhirnya ada yang berkenaan dihati..tapi sitti ada ubah sikit..kiranya menderhaaaaaka la ni..hahahha.penting menjadi walaupun mederhaaaaaka..Tapi sitti x ingat ambik dari mana..


Inti yang belum masak..


Base yang baru masak


Jom tgk resepi

Bahan base (+- 50 biji )

170 g butter (suhu bilik)
50 gula
290 tepung gandum (ayak dulu)
1 sudu besar serbuk cheese (sitti tambah) kes nak menderhaka. x letak pun x pe..
1 biji telur gred c (klo gred B buang sikit putih telur)
Esen vanilla

Inti Telur

2 biji telur gred A/B
150 Air (klo x nak guna air bole guna susu)
50 gula
20 susu cair/full krim
1 sudu kecik tepung gandum (nak bg pekat)-sitti tambah
Esen vanilla



Cara buat

Bahan Base
1.pukul butter+gula (x ya guna mesin.guna sudu kayu jer) 
2. masukan telur & esen vanilla
3.Tepung tepung sikit² hingga membentuk doh..

Masak : suhu 180oC    Masa:20 minit

Inti telur
1.pukul telur dalu yer..
2.campur semua bahan diatas termasuk telur dan masak(api kecik & sentiasa gaul hingga adunan pekat.
3.Masukan dalam tart dan masak lagi

Masak : Suhu 150oC      Masa: 15/20 minit

*inti telur yang suda masak akan kelihatan cair.ini disebabkan suhu yang panas & apabila tart disejukan, inti telur pun akan membeku..


Baru kuar oven

Tapi sekarang ni alhamdulillah..akhirnya menjadi resepi sitti sehingga sekarang.sitti suka sangat..klo sesepa yang nak guna silakan..share dengan kekawan sekali.ilmu ni bukan milik kita seorang jer tapi milik semua...sekurangnya dapat pahala kan..x rugi..

Rasanya klo x sempat or x da masa nak buat..tempah jer dengan sitti ok..senang, cepat, sedap & berbaloi..

Ingin melihat Lebih banyak lagi gambar?Bole ke FB Sitti untuk melihat pelbagai jenis produk yang di jual


2 comments:

  1. sedapnya.... kalau ganti egg tu dgn cheeze maz blh x? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jer..sebab sitti memang ada jual gak yang guna cheese

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...